Baariruokaideat: Kuinka luoda paras menu

Kun suomalainen menee baariin, hän menee yleensä juomaan, ei syömään. No, samalla saattaa tulla pelatuksi rahapelejä, mutta pääpaino on juomisessa. Hän juo sen verran kuin lompakko tai kunto kestää – tai baarin henkilökunta sallii. Perinteisen suomalaisen baari-illan kulkuun kuuluu ruokailu vasta aivan viime vaiheessa, nimittäin kotimatkalla. Kun baari on mennyt kiinni, on monella tapana poiketa nakkikioskilla, pizzeriassa tai kebabilla. Raskas työ vaatii raskaat huvit, sanotaan – ja vaikuttaa siltä, että raskaat huvit vaativat raskaat eväät. 

Voisiko nokkimisen hoitaa jo baarissa? Ruoan myyminen olisi hyvä tapa kasvattaa asiakkaan keskiostosta ja omaa liikevaihtoa. Moni baari onkin nyt taloudellisissa vaikeuksissa, pitihän pubien, kuppiloiden, viinibaarien, oluttupien ja saluunoiden olla pitkään kiinni koronan takia.

Mitä ruokaa baareissa saatetaan tarjota?

Toki joissain baareissa tarjotaan jo nyt jotain purtavaa. Viinapullojen ja oluthanojen seassa saattaa olla jokin hylly, jolta voi ostaa sipsipussin tai pähkinöitä. Suolapähkinät ovat klassinen pari oluttuopille – ulkomailla saatat saada pähkinäannoksen kaupan päälle jokaisen tilaamasi tuopin kanssa. 

Saatat löytää baareja, joista voi tilata myös ihan oikeaa syötävää, kuten kinkkuvoileivän, grillatun makkaran tai kenties jopa hampurilaisen ja ranskalaisia. Myös pizzoille voisi olla kysyntää – onhan melko tavallista nähdä jonkin tuovan baariin take away -pizzan.

Hienoimmissa viinibaareissa ei ahmita rasvaisia makkaroita, kinkkuvoileipiä tai ranskalaisia (niiden vuoro on vasta humalatilan kasvaessa), vaan napostellaan espanjalaistyylisiä tapaksia. Viinilasillisen kylkeen voi tilata pieniä naposteluannoksia, joilla ei lähde nälkä, mutta joilla voi päästä autenttiseen tunnelmaan. Lautasella saattaa olla oliiveja, juustokuutioita, ilmakuivattua kinkkua tai marinoituja vihanneksia.

Mitä ruokaa baarissa voisi alkaa tarjota?

Baarimestari

Jos luvat ja tilat ovat kunnossa, voit alkaa tarjota baarissasi ihan mitä tahansa ruokaa. Alle on koottu muutamia esimerkkejä täydelliseksi baariruokamenuiksi eri tilanteissa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että ihmiset eivät yleensä odota saavansa baarissa mitään fine dining -annoksia. Jos he innostuvat tilaamaan jotain, se ei ehkä ole mikään fuusiokeittiön viimeisin innovaatio, vaan mahdollisimman halpa ja rasvainen mättöateria. Humala herättää meissä vimmatun rasvanhimon, joten vegaani tai ketoilijakin saattaa kuolata makkaraperunoita. 

Lisäksi kannattaa laskea kannattavuus – annokset pitäisi saada tehtyä mahdollisimman edullisesti ja nopeasti, ja hävikkikin kannattaa ottaa huomioon. Jos annoksesta uhkaa tulla liian kallis, ei se ehkä tee kauppaansa – viimeiset eurot käytetään mieluummin vielä yhteen kaljaan kuin ylihintaiseen voileipään. 

Täydellinen menu kaljabaariin

Mikä voisi olla täydellinen menu perinteiseen kaljakuppilaan, missä kokoontuu enimmäkseen keski-iän ylittäneitä miehiä ”tositarkoituksella” eli humalahakuisesti? Ei välttämättä mikään, sillä humalahakuisesti juovat välttelevät usein syömistä, jotta alkoholi ”menisi paremmin päähän”. Ruoan tarjoaminen ei ole kuitenkaan aivan tuhoon tuomittu idea, sillä loppuillasta heräävä rasvanhimo saattaa saada kanta-asiakkaat tilaamaan tuopin ohella myös ne makkaraperunat. Arki-iltoina baari saattaa olla monille kanta-asiakkaille se toinen olohuone, ja iltapala saattaa houkutella – näin ei tarvitse mennä enää kaupan kautta. Iltapalaksi voisi tarjota makkaraperunoiden ohella myös kinkkuvoileipiä, lihapiirakoita tai esimerkiksi kalakukkoa.

Täydellinen menu hipsteribaariin

Hipsteribaarissa kokoontuvat niin kasvissyöjät, opiskelijat kuin hyvin toimeentulevat nuoret aikuisetkin. Hipsteribaarissa juodaan lähi- ja luomuoluita, ja asiakkaille on suhteellisen helppo myydä erikoisempiakin ruoka-annoksia, kuten hyönteisruokia (esimerkiksi paistettuja kuhnuritoukkia tai sirkkasuklaata). Makkaraperunat kannattaa pitää listalla, ovathan ne edullinen annos sekä talolle että asiakkaalle. Hipsteribaarissa voi kokeilla kaikenlaista street foodia ja erilaisia naposteluannoksia – myös sellaisia, joissa on kasviksia, ituja tai soijamakkaraa. 

Täydellinen menu tanssiravintolaan

Tanssiva nainen

Tanssiravintolassa käy varttuneempiakin miehiä ja naisia. Tanssien lomassa nautitaan paitsi kaljaa, myös kahvia, pullaa ja viinereitä. Tanssiminen on hikistä hommaa, ja nälkäkin voi huhkiessa tulla. Tanssiväelle myydään usein grillimakkaraa, voileipiä ja makkaraperunoita, mutta myös kevyemmät vaihtoehdot voivat löytää ostajansa – voit kokeilla esimerkiksi kanavoileipiä, kasvislihapiirakoita, kanasalaattia tai joitain paikallisia erikoisuuksia, kuten mustaamakkaraa tai sulhaspiirakoita.

Täydellinen menu asemabaariin

Junan lähtöön vartti aikaa – mitä tehdä? Moni valitsee hörpätä oluen asemabaarissa. Ruokailemaan tuskin kukaan alkaa, mutta jokin nopeasti huiviin heitettävä lihapiirakka, voileipä tai pizzaviipale voi tehdä kauppansa. Kannattaa kokeilla take away -annoksien (jopa smoothieiden) myymistä, sillä monella on voinut jäädä eväät ottamatta mukaan, ja junan ravintolavaunu on kallis.

Viimeisimmät artikkelit